Home > Vesti > Novi korisnici EU programa obnove u Obrenovcu

Novi korisnici EU programa obnove u Obrenovcu

Home > Vesti > Novi korisnici EU programa obnove u Obrenovcu

Novi korisnici EU programa obnove u Obrenovcu

U okviru EU programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, druga faza podrške Republici Srbiji u prevenciji, zaštiti i obnovi, Help je 20. februara 2017. godine potpisao dodatnih 25 ugovora o sanaciji oštećenih domova u Obrenovcu. Potpisivanju ugovora, prisustvovao je gradski većnik GO Obrenovac za obnovu stambenih objekata oštećenih u poplavama na teritoriji gradske opštine.

U drugoj fazi EU programa, Help je već obnovio 187 domova, isporučio 123 granta u opremi za revitalizaciju mikro i malih biznisa i poljoprivrednika u Obrenovcu. U toku su radovi na osam montažnih kuća koje će po završetku biti opremljene osnovnim nameštajem i uređajima.

Ekonomski oporavak poplavama pogođenih privrednih aktivnosti, pored grantova u opremi, podržan je i organizacijom obuka i predavanja, mentoringom i studijskim posetama za lakše obnavljanje dohodovnih aktivnosti.
Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanje privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar. Sedam partnera realizuje program, i to: Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Austrijska razvojna agencija (ADA), Svetska Banka, Hilfe zur Selbsthilfe e.V (Help), Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i Danski savet za izbeglice the Danish Refugee Council (DRC) – u saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima (PIMO) i Kancelarijom za evropske integracije (SEIO).


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+