EVROPSKA UNIJA POMAŽE OBNOVU MIKRO BIZNISA U OBRENOVCU I SVILAJNCU

EVROPSKA UNIJA POMAŽE OBNOVU MIKRO BIZNISA U OBRENOVCU I SVILAJNCU

U okviru nastavka programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, organizacija Help je tokom avgusta u Obrenovcu i Svilajncu uručila prve ugovore o donaciji za revitalizaciju mikro i malih biznisa oštećenih u majskim poplavama 2014.

Prvo je u Obrenovcu potpisano 126 ugovora o donaciji opreme i to 62 ugovora prosečne vrednosti tri hiljade evra preduzećima do tri zaposlena, 22 ugovora vrednosti tri hiljade evra poljoprivrednim gazdinstvima, i 31 ugovor prosečne vrednosti pet hiljada evra preduzećima sa više od tri zaposlena.

U Svilajncu je u prisustvu direktorke Helpa u Srbiji Aleksandre Brkić i predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, 37 svilajnčana dobilo svoje ugovore o pomoći u opremi za revitalizaciju mikro i malih biznisa. Ukupna vrednost ovih grantova, koje Help dodeljuje u Svilajncu uz pomoć Evropske unije, iznosi 155.000,00 evra.

Grantovi za pomoć mikro i malim biznisima u okviru programa EU pomoći dodeljivani su na osnovu broja prijavljenih radnika u trenutku poplave 2014. godine, pa su tako grantovi od tri hiljade evra za firme do tri zaposlena a grantovi od pet hiljada evra za firme sa tri i više zaposlenih.

I drugu etapu programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, komponente izgradnje i obnove privatnih kuća, i pomoći mikro i malim preduzećima i poljoprivrednicima, sprovode partnerske organizacije ASB, DRC i Help.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 78 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar
Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih naija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije ASB, DRC, Help, Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska banka (WB) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.