• English

Dana žena, održan „Mini sajam ženske socijalne ekonomije“ u organizaciji Udruženja poslovnih žena Vranja i udruženja „Životna pomoć“ iz Vranja, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Izlaganjem svojih proizvoda i usluga, na sajmu su se predstavile i četiri korisnice Help-ovog programa samozapošljavanja.
Dragana Stanković iz Vladičinog Hana, registrovala je preduzetničku radnju za proizvodnju, a u njenoj paleti proizvoda nalaze se suveniri, ornamenti i dekorativni proizvodi napravljeni od drveta, iverice i medijapana. Glavni i najtraženiji artiklu su ambijentalni lusteri i podne i zidne lampe.
Njena sugrađanka Olivera Dimitrijević, nakon 20 godina sticanog iskustva, registrovala je radnju za proizvodnju odevnih predmeta.

Vranjanka Jelena Stanisavljević, bavi se dizajniranjem i šivenjem, a svoje proizvode, ženske tašnice, prodaje preko interneta. Tatjana Pavlović, takođe iz Vranja, bavi se dizajniranjem i šivenjem odeće za decu (haljinice, rođendanski kostimi, ukrasi za kosu, kompletići, i odeće za najmlađe za svečane prilike i proslave.

Na Sajmu su ipak, najuočljiviji bili štandovi žena iz udruženja/socijalnog preduzeća „Tradicija juga“ za proizvodnju peciva, pita i kolača i pripremu obroka na tradicionalan način.

Tradicija juga je osnovana uz pomoć Help-a 2010. godine i danas ima petnaest zaposlenih, čiju većinu čine žene iz socijalno ugroženih kategorija. Pored toga, sarađuju sa još najmanje 30 žena koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a od kojih otkupljuju sirovine i sveže namirnice za proizvodnju peciva i obroka.

Svoje proizvode i usluge na Sajmu je izlagalo 18 žena, preduzetnica, iz Pčinjskog okruga, koje su uz podršku nacionalnih i donatorskih programa dobile opremu i započele sopstvene male biznise.