2 minuta
Socijalna inkluzija

Označi, recikliraj, prijavi – Ne bacaj, recikliraj!

Uz pomoć PREVENT-a, Help, Rodiek-Nehlsen i „the fortunate planet“ pokrenuli onlajn aplikaciju u BiH i Srbiji.

Organizacija Help, kompanija „Rodiek-Nehlsen Group“ i „the fortunate planet” pokrenuli su onlajn aplikaciju „TFP – The Fortunate Planet“ koja je u Bosni i Hercegovini i Srbiji dostupna od 30. oktobra 2021. godine, za unapređenje upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja u okviru kampanje „Ne bacaj, recikliraj“.

iOS-Android aplikacija „TFP – The Fortunate Planet“ je stavljena je na raspolaganje građanima Bosne i Hercegovine i Srbije u probnom periodu od tri meseca. Cilj je pomoći građanima da unaprede sistem upravljanja otpadom i povećaju stopu reciklaže u BiH i Srbiji. To će učiniti prijavljivanjem, odnosno označavanjem lokacija, svih onih mesta na kojima se vrši odlaganje, separacija, i reciklaža otpada.

Sa ovom jednostavnom, digitalnom aplikacijom, građani mogu da utiču na unpređenje sistema odlaganja otpada i povećanje reciklaže. Za svako označavanje i aktivnost u aplikaciji korisnik biva „nagrađen“ bodovima.  Korisnik sa najviše „eko-kredita“ postaje Eko Heroj. Nakon probnog perioda, u sledećoj fazi razvoja aplikacije, bodovi se mogu koristiti u zamenu za vaučere – popuste ili besplatne proizvode onlajn ili u lokalnim trgovinama. Korisnici aplikacije dobijaju bodove i za slanje „pozivnice“ svojim prijateljima, i ujedno doprinose čistijoj i zelenijoj sredini.

Aplikacija se preuzima ili iz App Store-a ili Google Play prodavnice. Prateći jednostavna uputstva korisnici označavanjem uočenih lokacija (Spot) pomažu da se digitalizuje mreža lokacija – odlagališta otpada.

Mogu da odlože i klasifikuju otpad plastični, metalni, stakleni, mešani.... Mogu da recikliraju (Recycle), ili jednostavno prijave (Report) odnosno označe smetlište ili deponiju.

Aplikacija je dostupna na lokalnim jezicima bosanski, i srpski. Potrebno je samo da izbor regiona i jezika na samom uređaju budu prethodno podešeni u skladu sa lokacijom korisnika.

U prvoj fazi aplikacije, aktivno učešće građana i građanki doprinosi digitalizaciji – umrežavanju mesta za pravilno odlaganje otpada, recikliranje, ili prijave smetlište ili deponiju.

„Svakim našim projektom, pored konkretne podrške i pomoći građanima i građankama Zapadnog Balkana, nastojimo da ostavimo što manji negativan efekat na prirodu, odnosno što manji ekološki otisak, koji je i jedan od indikatora održivog razvoja.“  rekla je Simone Walter, regionalni koordinator  Helpovog projekta, „a naročito ovaj kroz koji smo usmereni na zapošljavanje marginalizovanih neformalnih sakupljača otpada i podizanje svesti šire javnosti obe zemlje,  o problemu plastičnog otpada i  potencijalnim, praktičnim rešenjima.