3 minuta
Ekonomsko osnaživanje

RECONOMY (novi početak) na Zapadnom Balkanu

Partnerska mobilizacija raspoloživih resursa kroz RECONOMY doprinosi opipljivim ishodima.

Potreba tržišta za kvalifikovanim IT stručnjacima u zemljama Zapadnog Balkana brzo raste i uzrokuje jaz između tražnje na tržištu rada i kapaciteta formalnih i neformalnih obrazovnih institucija i centara da proizvedu takvu vrstu profesionalaca. RECONOMY program na Zapadnom Balkanu daje šansu mladim ljudima, ženama i drugim osetljivim i marginalizovanim grupama da povećaju svoj prihod upravo u sektoru IT industrije i usluga „autsorsinga“ (Business Process Outsourcing – „outsourcing“ - angažovanje spoljnih saradnika u poslovnim procesima).

Jedan od većih trening centara u jugoistočnoj Evropi, Semos Education,  je 25 godina prisutan na tržištima Severne Makedonije, Albanije, Kosova, a od 2019. godine i Srbije. Radi u oblasti pružanja usluga u IT industriji. Razvili su širok spektar kurseva i obuka dizajniranih za polaznike različitog nivoa znanja računarskih tehnologija, kao i obuke prilagođene potrebama i unutrašnjem razvoju kompanija i institucija.

Pored neformalnog obrazovanja, Semos Education organizuje i koordinira sistemom međunarodno priznatih sertifikacija u IT sektoru. Proces sertifikacije odvija se u partnerstvu sa globalnim IT kompanijama Microsoft, Cisco, Oracle, Vmvare, Amazon, EC-Council, Autodesk, Adobe, Unity i drugima.

Stoga je upravo u okviru RECONOMY programa na Zapadnom Balkanu, Help podržao razvoj Karijernog centra Semos Education kako bi povezali polaznike IT kurseva sa kompanijama u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom. Time je preko edukacije uspostavljen most između nezaposlenih sa uvek aktivnim tržištem rada.

Jedan od načina na koji to radi Karijerni centar je mentorski program za koji u Semos Education kažu da polaznicima pruža šansu da steknu iskustvo i razviju neophodne kompetencije koje poslodavci traže.

„Profesionalci iz privatnih kompanija, među kojima su njihovi najiskusniji programeri, i drugi profili, preuzimaju ulogu mentora i obezbeđuju realne projekte za mlade polaznike. Mentori blisko i kontinuirano prate polaznike i usmeravaju ih na na rešavanje problema u realnom, korporativnom okruženju. Pružaju im model koji polaznik može odmah da primeni za uspešno rešavanje zadataka i realizaciju aktivnosti na IT projektu.“

Osim za mlade bez iskustva, ovaj program je pogodan i za one na početku karijere koji žele da napreduju i neophodno im je dodatno znanje, kažu u Karijernom centru Semos Education i dodaju: „Takvim polaznicima mentorski program daje mogućnost da razvijaju svoj portfolio i da sa nivoa početnika, opremljeni dodatnim znanjima i veštinama, naprave iskorak u karijeri i vremenom u potpunosti realizuju svoje potencijale.“

Mentorski program Karijernog centra je započet u junu 2021. godine i realizuje se tokom letnjih meseci. Jedna od kompanija, koja ove godine prvi put učestvuje sa sopstvenim projektom za Python back-end developere, je i holandska kompanija Sample Solutions.

Zadovoljstvo je sarađivati sa Karijernim centrom Semos Education na zajedničkom cilju, a to je pružanje mogućnosti studentima da rade na realnim projektima. Kroz uključivanje u timski rad unutar kompanije i primenu stečenih znanja, polaznici uče i razvijaju se. Kao mentorska kompanija verujemo da će ovaj program iznedriti kvalifikovano osoblje koje će se priključiti timu Sample Solutions i zajedno sa nama napredovati.“

Cilj ovog Helpovog projekta  u okviru RECONOMY programa je  unapređenje mogućnosti zapošljavanja mladih, žena i ostalih nezaposlenih kroz razvoj veština u IT/BPO sektoru, unapređenje poslovnih usluga i zagovaranje, kao i razvoj tržišnih sistema.

Primetili smo da su kompanije zaista posvećene mladim talentima i spremne da investiraju vreme, stručnost i tehnologiju kako bi im omogućile što bolje razvojno iskustvo. Sa druge strane, mladi imaju priliku da budu deo tima renomiranih korporacija i rade sa vrhunskim profesionalcima. Time stiču dodatnu motivaciju i samopouzdanje kao i priliku da dobiju zaposlenje u mentorskoj kompaniji.“ , kaže Jelena Antić iz Helpa, zadužena za praćenje i merenje rezultata u okviru projekta.

Partnerstvom između Helpa i Semos Education u okviru RECONOMY programa, koriste se snage i resursi oba partnera čija mobilizacija sinergetskim delovanjem doprinosi opipljivim rezultatima.

Od početka partnerstva Karijerni centar Semos Education ostvario je značajne rezultate u pogledu broja kompanija sa kojima je uspostavljena saradnja. Uloga privatnog sektora u procesu edukacije mladih je ključna. Firme koje obezbeđuju mentore i projekte postaju deo sistema obrazovanja, aktivno učestvuju u razvoju veština i kompetencija polaznika. Time se povećava relevantnost stečenog znanja što dalje vodi povećanju zapošljivosti polaznika.“

Od potpisivanja ugovora sa Helpom, početkom aprila ove godine, u okviru RECONOMY programa, Semos Education je ostvario saradnju sa 29 kompanija, a 78 novih polaznika koristi usluge Karijernog centra. Polaznici pored sertifikovanih IT obuka, stiču i dodatne interpersonalne veštine, veštine kreativnog rešavanja problema i kritičkog razmišljanja.

„Podsticanjem razvoja uspešnih poslovnih modela, projekat doprinosi ciljanom uticaju privatnog sektora na obrazovne ishode i veće investicije kompanija u obrazovanje mladih. Ovo su nam važni pokazatelji koliko su ovakve intervencije inkluzivne i održive jer daju sistemsko rešenje za nedostatak kvalifikovane radne snage na tržištu rada – obrazovanje po meri poslodavca.“ zaključuje Antić.

Više o mentorskom programu Karijernog centra Semos Education na veb-sajtu https://semosedu.com.mk/

RECONOMY je regionalni inkluzivni program ekonomskog razvoja Švedske razvojne agencije Sida, koji sprovodi HELVETAS Swiss Intercooperation, u saradnji sa partnerima iz 12 zemalja Istočne Evrope, Južnog Kavkaza i Zapadnog Balkana.

Na Zapadnom Balkanu, izvršni partner HELVETAS-a u okviru RECONOMY programa je organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe sa svojim regionalnim kancelarijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.