2 minuta
Ekonomsko osnaživanjeRodna ravnopravnost

U Leskovcu podeljeno 40 ugovora o donaciji

U petak, 29. oktobra Help je u Leskovcu dodelio 40 ugovora o donaciji opreme za ekonomsko osnaživanje mikro i malih biznisa

Grantove u opremi, prosečne vrednosti 2,400 evra, u Leskovcu dobilo 40 mikro i malih biznisa (13 žena  i 27 muškaraca). Podržani korisnici bave se uslužnim (15 grantova) i zanatskim (23 granta) delatnostima  na području Grada Leskovca.

Dobitnici grantova u opremi već su prošli jednodnevnu poslovnu obuku sa ciljem unapređenja preduzetničkih znanja i veština u poslovanju i razvoju podržanih biznisa. Čak dvanaest podržanih malih biznisa ima uslov zapošljavanja jednog novog radnika pa je tako očekivani broj zaposlenih u ovom projektu povećan za 30 odsto.

Bez podrške u okviru ovog projekta, ja ne bih uspeo da započnem mali biznis proizvodnje torti, kolača i peciva.“ rekao je 27-godišnji Milan, koji se nalazi na samom početku obavljanja delatnosti i upravo će uz ovu donaciju da registruje svoj prvi samostalni mali biznis.

U svakom poslu pored truda, volje i talenta, potreban je alat. Meni kao samohranom roditelju, u ovom trenutku je bilo nezamislivo da nabavim opremu u ovom iznosu. Zbog toga još jednom želim da se zahvalim Helpu, gradonačelniku i gradu Leskovcu što su mi omogućili da nastavim i proširim svoju delatnost“ rekla je Brankica prilikom dodele ugovora, koja ima preduzetničku radnju za izradu dekorativnih predmeta od papira i kartona.

Gradonačelnik  Goran Cvetanović je istakao saradnju sa Helpom i podršku gradske uprave razvoju preduzetništva: „Grad Leskovac se trudi da realizuje što veći broj podsticajnih mera, poput ove,  da ohrabrimo naše sugrađane da se upuste u preduzetničke vode i da ekonomski ojačaju.“

Mikro i mali biznisi koji će dobiti opremu za obavljanje ili proširenje svojih delatnosti bave se reciklažom, štampom na tekstilu, knjigovodstvenim i ugostiteljskim uslugama, psihoterapijom, dermatologijom, advokaturom i arhitekturom. Pored toga podržane su i delatnosti prerade drveta i proizvodnje paleta. Tu su i završni radovi u građevinarstvu moleri, fasaderi, keramičari, instalateri. Na listi se standardno nalaze i automehaničari, auto-limari, vulkanizeri, varioci, pekari i frizeri, ali i proizvodnja metalnih ograda i kapija, posteljine, salveta, lejzi begova i taburea od eko-kože, proizvodnja ukrasa od papira i kartona za proslave.

Ukupna planirana vrednost direktnih troškova opreme za 40 korisnika je 96.000,00 evra, dok je učešće Grada 33.600,00 evra.

Ovo je Helpov deveti projekat ekonomskog osnaživanja od 2005. godine Leskovcu. U prethodnom periodu kroz osam projekata podržano je 336 korisnika grantovima u opremi i jedna kooperativa, sa stepenom održivosti od gotovo 80 odsto.